Blog

‘Twee kolommen’ die je helpen bij een reorganisatie ontslag

Marlies van Venrooij : oktober 11, 2011 6:41 pm : Ontslag

Er zijn bedrijven die tijdens een reorganisatie hun medewerkers ondersteunen door middel van een sociaal plan. Er is dan tijd en geld vrijgemaakt om medewerkers te begeleiden naar ander werk. Dit geeft mensen de tijd en ruimte om aan hun ontslag te wennen, afscheid te nemen van de organisatie, hun sollicitatievaardigheden te verbeteren en zich te bezinnen op hun nieuwe toekomst.

Maar wat gebeurt er met medewerkers waarvoor geen sociaal plan is? Zij hebben vaak weinig tijd om aan de nieuwe situatie te wennen, om hun sollicitatievaardigheden te verbeteren en om een plan voor de toekomst te maken.

In vroeger tijden was er na de aanmelding voor een uitkering redelijk wat begeleiding. Door alle bezuinigingen wordt dit alleen maar minder en minder. De vraag is dan ‘Waar halen medewerkers zonder een sociaalplan hun ondersteuning vandaan?’

Voor deze mensen zijn er op internet vele manieren te vinden om hun sollicitatievaardigheden te verbeteren, hoe schrijf je een sollicitatiebrief, hoe maak je een cv, etc. Maar als je verder geen begeleiding hebt, hoe ga je dan om met de verliesverwerking, het werkelijk afscheid nemen van je oude werk, hoe ga je om met teleurstellingen en ook hoe maak je een plan voor de toekomst?

In het boek ‘Ontslag! Welke Keuze Maak Jij? worden drie hulpbronnen aangehaald:

 • werk gerelateerde mensen zoals (oud) collega’s,
 • privé relaties, zoals familie, vrienden of
 • externe hulpbronnen zoals een loopbaancoach.

Maak een lijst met twee kolommen. In de eerste kolom vermeld je alles waar je hulp bij nodig hebt. Denk daarbij aan het nakijken van een cv of een sollicitatiebrief, iemand waarmee je samen een overzicht kunt maken van je kwaliteiten, gesprekken mee kunt oefenen, die je dat zetje kan geven om toch op een functie te gaan solliciteren, groter durft te denken dan jij, iemand met wie jij je netwerk kan uitbreiden of iemand die je kan helpen om werkelijk ook afscheid te nemen van je oude werk en niet te blijven hangen in emoties. In de tweede kolom zet je de mensen die je om hulp kunt vragen. Je kunt de oefening ook doen door eerst alle mensen te bedenken die je kent en die je om hulp zou kunnen vragen. Schrijf dan in de tweede kolom waarmee zij jou mogelijk kunnen helpen.

Om ergernissen of teleurstellingen te voorkomen; vraag aan de mensen die je op je lijst hebt staan of zij jou kunnen helpen en of zij daar ook de tijd voor vrij kunnen maken.

Op deze manier creëer je een eigen groep met mensen die je door deze onzekere en soms ook verwarrende periode heen kunnen halen.

Als je wilt reageren op dit blog, dan nodig ik je van harte uit.

Marlies van Venrooij

 

 

 

 

Er is geen reactiemogelijkheid

Wat ga ik doen: afvallen, een taalleren of vrijwilligerswerk?

Marlies van Venrooij : september 1, 2011 11:45 am : Ontslag

Als je tijdens je ontslag periode behoefte hebt aan financieel of juridisch advies dan typ je op google het woord ‘ontslag’ in en je vindt de eerste vijf pagina’s alleen maar sites, die hun diensten aanbieden op juridische en financieel gebied. Maar wat nou als je behoefte hebt aan hulp bij het solliciteren, het ontdekken wat jij nu kan en wilt en hoe je dat kan bereiken. Bij wie kan jij dan terecht? Wij gaan er veelal van uit, dat je zelf wel een andere baan kan vinden. Beetje vacatures kijken, solliciteren, gesprekken voeren. Dat heb je vroeger ook zo gedaan, mensen doen het nog steeds zo, dus zal het jou ook wel lukken. Onderschat één belangrijke factor hierin niet: Je gaat nu niet vrijwillig opzoek gaat naar ander werk. Dit maakt het zoeken naar een andere functie wel wat ingewikkelder. Als je daarnaast thuis komt te zitten en dus de structuur mist van je werk, dan zal je echt aan de bak moeten om jezelf te motiveren om het vinden van een andere baan tot een succes te maken. Er zijn bedrijven die vanuit een sociaalplan medewerkers een outplacementtraject kunnen aanbieden. Wat als deze voorzieningen er voor jou niet zijn? Wat moet jij dan doen? Voorheen had het UWV een belangrijke rol in het begeleiden van mensen naar een andere baan. Dit wordt minder en minder en je bent meer en meer op jezelf aangewezen. Wat nu te doen? In een periode waarin alles anders is dan anders is en waarin jij jezelf moet activeren en motiveren is het belangrijk om structuur aan te brengen. Dit doe je door naast al je sollicitatieactiviteiten een andere ‘uitdaging’ aan te gaan. Een ‘uitdaging’ waarvan jij de uitkomst zelf in de hand hebt, die je voor jezelf doet die jou op korte termijn successen geeft.

Enkele voorbeelden:
Ga afvallen: als jij een aantal kilo’s wilt afvallen maak dan een plan om drie keer per week naar de sportschool te gaan, om gezonder te leren koken, om drie keer per week een uur te gaan wandelen, om je calorieën bij te houden.
Ga iets nieuws leren: als jij bijvoorbeeld altijd al een andere taal hebt willen leren maak dan een schema dat je iedere dag tien nieuwe woorden leert, dat je dagelijks vijf onregelmatige werkwoorden leert en drie conversatie lessen volgt. Internet is een geweldig medium om je hierover te informeren. Bijvoorbeeld op http://www.leren.nl/rubriek/talen/ vindt je verschillende manier om je talenkennis te verbeteren. Op Youtube zijn legio voorbeelden hoe je je uitspraak kan verbeteren. Er zijn mogelijkheden om via Skype conversatielessen te volgen.
Ga werken: dit klinkt raar, echter als je vrijwilligerswerk gaat doen voor bijvoorbeeld 2 halve dagen in de week, dan houd je nog voldoende tijd over voor je sollicitatieactiviteiten. Vrijwilligerswerk kan je ook gebruiken om een nieuwe vaardigheid te leren. Stel jij hebt altijd al in de zorg willen werken of in een winkel, ga dan opzoek naar vrijwilligerswerk waar dat in terug kan vinden.

Maak daarnaast een schema met je sollicitatieactiviteiten:
Drie keer per week werken aan mijn functieprofiel, wat kan ik, wat wil ik, welke kwaliteiten heb ik. Twee keer per week afspreken met vrienden en kennissen om netwerkgesprekken te voeren.
Wekelijk twee (open) sollicitatiebrieven schrijven.

Op deze manier ligt de nadruk niet alleen op je dagen vullen met solliciteren. Je doet ook iets voor jezelf. Lees ook de blog ‘Help in houd het solliciteren niet vol!!!’.

Als je wilt reageren op dit blog, dan nodig ik je van harte uit.

Marlies van Venrooij


 

Er is geen reactiemogelijkheid

Help ik houd het solliciteren niet vol!!!

Marlies van Venrooij : augustus 22, 2011 5:24 pm : Blog, Ontslag, Reorganisatie, Solliciteren, Tips&Tricks

Voor zowel het halen van je rijbewijs, het leren van een andere taal en voor het vinden van een andere baan stel je jezelf een doel. Wat wil je bereiken? Voor je rijbewijs is dat het ‘roze papiertje’, voor een taal is het een vloeiende conversatie en in het geval van een baan is het de arbeidsovereenkomst bij een nieuwe werkgever. Om deze doelen te behalen zul je inspanningen moeten leveren. Voor je rijbewijs bestaat de inspanning uit de rijlessen en de theorie. Voor de taal is de inspanning woorden en grammatica leren. Voor het vinden van een andere baan is de inspanning solliciteren. Om deze inspanningen te kunnen volhouden, zul je jezelf moeten motiveren. In het geval van het rijbewijs en een taal zal je de motivatie vinden in het verbeteren van je vaardigheden. Keer op keer leer je iets nieuws, wat je meteen kan toepassen. Je merkt vooruitgang en je komt dichter bij je doel. Maar hoe kan je jezelf nu keer op keer motiveren als je geen vooruitgang ziet, je keer op keer een afwijzing krijgt en je geen idee hebt wanneer je je doel gaat halen? Dit doe je door het vinden van een baan belangrijk te vinden, maar niet het belangrijkste en door het stellen van korte termijn doelen.

Wat bedoel ik daar nu mee? Het vinden van een andere baan moet absoluut op de voorgrond staan. Iedere dag kijk je of de mensen die je ontmoet jou iets willen vertellen over bedrijfsculturen of functies bij hun werkgever, of zij met jou mee willen denken over mogelijkheden of zij jou in contact willen brengen met HR-managers. Bij de bedrijven die je om je heen ziet, vraag je je af, welke diensten zij verlenen, wat zij produceren, zou jij het leuk vinden om daar te werken. Verder ga je wekelijks op zoek naar vacatures en schrijf je (open) sollicitatiebrieven.
EN…
Je stelt jezelf korte termijn doelen, hoeveel netwerkgesprekken wil jij wekelijks voeren, met wie wil jij deze week in contact komen, welke werk gerelateerde boeken ga jij lezen, hoe kan je je LinkedIn profiel verbeteren, hoe maak je PowerPoint of Prezi presentaties, hoe kan je je Engels verbeteren. Op deze manier zorg je ervoor dat je, net als bij het leren van een taal of het halen van je rijbewijs, iedere week weer merkt dat je je vaardigheden aan het verbeteren bent en dat je de gestelde doelen hebt behaald.
EN…
Je stelt doelen voor jezelf. Ik wil in drie maanden zoveel kilo afvallen, ik wil in drie maanden fitter worden, ik wil drie keer per week sporten, ik wil leren koken, ik wil vaker met de kinderen iets leuks doen, ik wil…, ik wil…Dit zijn doelen waarvoor jij in charge bent.

Op deze manier leg je de focus op het vinden van die andere baan, op de successen die je behaalt tijdens deze zoektocht en de successen die je behaalt voor de door jezelf gestelde doelen.
Zo maak je het vinden van een andere baan het BELANGRIJKSTE in je leven maar niet HET belangrijkste. HET belangrijkste in je leven ben jij.

Als je wilt reageren op dit blog, dan nodig ik je van harte uit.

Marlies van Venrooij

Er is geen reactiemogelijkheid

Wat heeft een wankele tafel met een ontslag te maken?

Marlies van Venrooij : augustus 22, 2011 1:05 pm : Blog, Ontslag, Reorganisatie, Solliciteren, Tips&Tricks

Wat verlies je eigenlijk tijdens een ontslag? Is het alleen je werk of is het ook meer…

Werk geeft structuur. Je weet waar je moet zijn, op welke dag en wat je moet doen. Je hoeft dit niet iedere dag weer opnieuw te bepalen.

Werk geeft betekenis. Je bent een onderdeel van een groter apparaat waar producten worden gemaakt of waar diensten worden geleverd.

Werk geeft zekerheid. Iedere maand komt er geld in het laadje waar jij je kosten mee kan betalen, waardoor jij jezelf en/of je gezin kan onderhouden, jij op vakantie kan, uit eten gaan, je huur of hypotheek kan betalen. Het geeft ook zekerheid dat je pensioen wordt opgebouwd, zodat je op je ‘oude dag’ nog een inkomen hebt.

Werk geeft sociale contacten. Je hebt collega’s of klanten die misschien wel vrienden zijn geworden. Je deelt ervaringen en kennis met elkaar.

Dit zijn fundamenten waar ons leven op staat, zij geven zekerheid. Als dit weg valt dan wordt het een wankele boel. Zie het als vier tafelpoten. Als je er eentje onder vandaan haalt dan gaat de tafel wankelen en kan deze door een noodgreep nog wel in balans worden gehouden. Worden er twee poten onderuit gehaald dan is het al meer een klus om daar nog enige balans in te houden. Gaan er drie of meer poten onder vandaan dan krijg je een regelrechte crash.

Wat je wilt is de schade beperken door zo snel mogelijk weer de juiste poten onder de tafel te krijgen. Doe dit door afscheid te nemen van je oude situatie en je te richten op wat jij wilt en hoe je dit gaat bereiken. Zo bouw je weer aan de fundamenten die jou structuur, betekenis, zekerheid en sociale contacten terug geven.

Marlies van Venrooij

Mocht jij willen reageren op dit blog, dan nodig ik je daar van harte voor uit.


Er is geen reactiemogelijkheid

Reorganisatie? Kom in actie!

Marlies van Venrooij : augustus 10, 2011 11:33 pm : Blog, Ontslag, Reorganisatie, Solliciteren, Tips&Tricks

Wordt er in het bedrijf waar jij werkzaam bent een reorganisatie aangekondigd dan kan je twee dingen doen.

Afwachten  OF…   In actie komen

Afwachten lijkt logisch, omdat er nog geen enkele zekerheid dat het ook op jou betrekking zal hebben. Toch adviseer ik je om in actie te komen. De vraag is ‘waarom zou je in actie komen als je nu nog een baan hebt?’

Ook al is er nu nog geen sprake dat je functie komt te vervallen dan nog zijn er zeker wel zaken die op jou effect zullen hebben. Tijdens en na een reorganisatie zal niet alles bij hetzelfde blijven. Functies komen te vervallen en functies zullen wijzigen, collega’s zullen weg gaan en/of weg moeten. Teams vallen uiteen of afdelingen worden opgeheven.  Dus naast dat jou functie kan komen te vervallen zullen er ook in de organisatie dingen veranderen die op jou van invloed kunnen zijn.

Wat zou je nu al kunnen doen?

 • Evalueer de functie die je nu hebt:
  wat trekt je daarin aan en wat vindt je minder leuk
 • Evalueer de organisatie waar je nu voor werkt:
  wat vindt je daarin prettig en wat is minder leuk
 • Verbeter je cv of start met het maken hiervan
 • Kijk goed naar je kwaliteiten en start met het opstellen van je STAR (zie boek ‘Ontslag! Welke Keuze Maak jij?)

Ik geef je dit advies niet omdat ik denk dat je nu naar een andere baan moet gaan zoeken, maar omdat je op dit moment nog redelijk relaxed in je werk zit. Er is nog weinig vuil aan de lucht. Je kan nu nog ontspannen en objectief naar je loopbaan, je wensen en jezelf kijken.

Als je functie dan ook werkelijk komt te vervallen dan heb jij al een deel van je voorbereidingen getroffen, dit geeft je een voorsprong.

In een stress situatie is het minder makkelijk om objectief naar de arbeidsmarkt te kijken en staat er meer druk op je. Bereid je dus nu al voor.

Dank je wel voor het lezen en ik zie graag je reactie.

Marlies van Venrooij

 

Er is geen reactiemogelijkheid
« Page 1, 2, 3»