Help ik houd het solliciteren niet vol!!!

Voor zowel het halen van je rijbewijs, het leren van een andere taal en voor het vinden van een andere baan stel je jezelf een doel. Wat wil je bereiken? Voor je rijbewijs is dat het ‘roze papiertje’, voor een taal is het een vloeiende conversatie en in het geval van een baan is het de arbeidsovereenkomst bij een nieuwe werkgever. Om deze doelen te behalen zul je inspanningen moeten leveren. Voor je rijbewijs bestaat de inspanning uit de rijlessen en de theorie. Voor de taal is de inspanning woorden en grammatica leren. Voor het vinden van een andere baan is de inspanning solliciteren. Om deze inspanningen te kunnen volhouden, zul je jezelf moeten motiveren. In het geval van het rijbewijs en een taal zal je de motivatie vinden in het verbeteren van je vaardigheden. Keer op keer leer je iets nieuws, wat je meteen kan toepassen. Je merkt vooruitgang en je komt dichter bij je doel. Maar hoe kan je jezelf nu keer op keer motiveren als je geen vooruitgang ziet, je keer op keer een afwijzing krijgt en je geen idee hebt wanneer je je doel gaat halen? Dit doe je door het vinden van een baan belangrijk te vinden, maar niet het belangrijkste en door het stellen van korte termijn doelen.

Wat bedoel ik daar nu mee? Het vinden van een andere baan moet absoluut op de voorgrond staan. Iedere dag kijk je of de mensen die je ontmoet jou iets willen vertellen over bedrijfsculturen of functies bij hun werkgever, of zij met jou mee willen denken over mogelijkheden of zij jou in contact willen brengen met HR-managers. Bij de bedrijven die je om je heen ziet, vraag je je af, welke diensten zij verlenen, wat zij produceren, zou jij het leuk vinden om daar te werken. Verder ga je wekelijks op zoek naar vacatures en schrijf je (open) sollicitatiebrieven.
EN…
Je stelt jezelf korte termijn doelen, hoeveel netwerkgesprekken wil jij wekelijks voeren, met wie wil jij deze week in contact komen, welke werk gerelateerde boeken ga jij lezen, hoe kan je je LinkedIn profiel verbeteren, hoe maak je PowerPoint of Prezi presentaties, hoe kan je je Engels verbeteren. Op deze manier zorg je ervoor dat je, net als bij het leren van een taal of het halen van je rijbewijs, iedere week weer merkt dat je je vaardigheden aan het verbeteren bent en dat je de gestelde doelen hebt behaald.
EN…
Je stelt doelen voor jezelf. Ik wil in drie maanden zoveel kilo afvallen, ik wil in drie maanden fitter worden, ik wil drie keer per week sporten, ik wil leren koken, ik wil vaker met de kinderen iets leuks doen, ik wil…, ik wil…Dit zijn doelen waarvoor jij in charge bent.

Op deze manier leg je de focus op het vinden van die andere baan, op de successen die je behaalt tijdens deze zoektocht en de successen die je behaalt voor de door jezelf gestelde doelen.
Zo maak je het vinden van een andere baan het BELANGRIJKSTE in je leven maar niet HET belangrijkste. HET belangrijkste in je leven ben jij.

Als je wilt reageren op dit blog, dan nodig ik je van harte uit.

Marlies van Venrooij

Dit bericht is geplaatst in Blog, Ontslag, Reorganisatie, Solliciteren, Tips&Tricks. Bookmark de permalink.