‘Survival of the fittest’

10 Jaar geleden kreeg 1 op de 10 mensen te maken met een gedwongen ontslag. Tegenwoordig kent iedereen wel iemand die te maken heeft met een gedwongen ontslag. Iedere dag wordt er in de media bericht gedaan van reorganisaties, inkrimpingen, overnames en faillissementen waarbij werknemers hun baan op de tocht komt te staan of gaan verliezen.

Waar heeft deze verandering nu mee te maken? Is het de crisis, is de rek uit de economie of gaan wij over naar een nieuwe of andere manier van werk-geven en werk-nemen? Naar mijn idee is het laatste het geval. Wat bedoel ik hiermee? Door een snellere verandering van de consumentenvraag en door toestroom van nieuwe concurrenten zullen markten sneller veranderen. Dit vraagt flexibiliteit van een onderneming en hierdoor ook flexibiliteit in de hoeveelheid en de aard van het in te zetten personeel, de werknemer. Een baan is niet meer voor het leven en dit vraagt flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Afhankelijk voor de veranderingen in een betreffende markt zal een werkgever voor een kortere periode werk kunnen geven en zal een werknemer voor een kortere periode dit werk kunnen nemen.

Wat vraagt dit van jou als werknemer? Dit vraagt een proactieve en flexibele loopbaanplanning en loopbaanhouding. Jij wilt, als werknemer voorbereidt zijn op de veranderingen die er plaats vinden op de markt. Het is dus belangrijk om te weten hoe de markt, waar jij in werkt, zich gaat ontwikkelen. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de organisatie waarin jij werkt en voor de functie die je vervult. En hoe kan je op deze veranderingen anticiperen, bijvoorbeeld door andere werkervaring op te doen of je verder te scholen. Het lijkt op de evolutie theorie van Darwin; de ‘survival of the fittest’, diegene die het beste is voorbereid op verandering die zal zich het makkelijkste staande houden.

Actielijst:

  • Prik jaarlijks een vast moment om de markt en jouw functie te evalueren.
  • Plan je volgende stap in je loopbaan, naar boven, naar beneden of opzij
  • Zoek een (loopbaan) coach die je helpt om je doelen te behalen.

Nogmaals ‘Survival of the fittest’, wie zich op het juiste moment het beste aanpast zal het langste in stand blijven.

Welke actie ga jij ondernemen?

Mocht je hierop willen reageren dan nodig ik je daar van harte voor uit.
Marlies van Venrooij

 

 

Dit bericht is geplaatst in Ontslag. Bookmark de permalink.