Tips voor wat je nu al kan doen als je te horen krijgt dat je functie komt te vervallen.

Tips voor wat je nu al kan doen als je te horen krijgt dat je functie komt te vervallen.

Koppel je ontslag los van jezelf. In de periode voor je ontslag ben jij een goede werknemer geweest waarvoor een functie beschikbaar was. Nu ben jij een goede werknemer waarvoor geen functie meer beschikbaar is en die dus opzoek moet gaan naar een andere functie. Het ontslag heeft niets te maken met jou als persoon.

Kijk welke emoties en gedachten te maken hebben met jouw ontslag. Tijdens je ontslag zal je in meer of mindere mate worden overvallen door emoties of gedachten die niet zo gepast zijn. Bijvoorbeeld gedachten of gevoelens van haat of afgunst. Deze gedachten of emoties zijn gekoppeld aan je ontslag en momentopnames. Door zo snel mogelijk afscheid te nemen van je werk en je op je toekomst te gaan richten zal je merken dat deze gedachten en emoties steeds minder worden.

Maak een plan. Je verwerkt je ontslag sneller en beter als je een toekomstplan maakt. Een plan geeft weer een gevoel van richting. Doe je dit niet dan heb je kans dat je je doelloos voelt. Je plan kan zijn om eerst een maand niets te gaan doen en daarna op zoek te gaan naar een andere baan. Zorg dan dat je dat nu al in je plan verwerkt, zodat je na die maand niet nog eens een plan hiervoor moet gaan maken.

Maak een overzicht van de zaken waar je hulp bij kan gebruiken.
Maken of verbeteren van je cv
Opstellen van een functieprofiel (wens baan)
Opstellen van een bedrijvenprofiel (wens bedrijf)
Schrijven van (open) sollicitatiebrieven
Oefenen van sollicitatiegesprekken
Oefenen van netwerkgesprekken
Mensen met wie je successen en teleurstellingen kan delen
Mensen tegen wie je af en toe eens lekker kan zeuren en klagen
Mensen die je af en toe een schop onder je kont kunnen geven

Zoek hiervoor de juiste mensen of organisaties in je familie, vrienden, (oud) collega’s bij bedrijven, in trainingen of loopbaan coaches. Vraag deze mensen of zij gedurende jouw zoektocht naar een andere baan dot voor jou willen doen.

Laat mij weten welke tips voor je werken en welke andere tips je hieraan wilt toevoegen om zo ook anderen te kunnen helpen.