Wat ga ik doen: afvallen, een taalleren of vrijwilligerswerk?

Als je tijdens je ontslag periode behoefte hebt aan financieel of juridisch advies dan typ je op google het woord ‘ontslag’ in en je vindt de eerste vijf pagina’s alleen maar sites, die hun diensten aanbieden op juridische en financieel gebied. Maar wat nou als je behoefte hebt aan hulp bij het solliciteren, het ontdekken wat jij nu kan en wilt en hoe je dat kan bereiken. Bij wie kan jij dan terecht? Wij gaan er veelal van uit, dat je zelf wel een andere baan kan vinden. Beetje vacatures kijken, solliciteren, gesprekken voeren. Dat heb je vroeger ook zo gedaan, mensen doen het nog steeds zo, dus zal het jou ook wel lukken. Onderschat één belangrijke factor hierin niet: Je gaat nu niet vrijwillig opzoek gaat naar ander werk. Dit maakt het zoeken naar een andere functie wel wat ingewikkelder. Als je daarnaast thuis komt te zitten en dus de structuur mist van je werk, dan zal je echt aan de bak moeten om jezelf te motiveren om het vinden van een andere baan tot een succes te maken. Er zijn bedrijven die vanuit een sociaalplan medewerkers een outplacementtraject kunnen aanbieden. Wat als deze voorzieningen er voor jou niet zijn? Wat moet jij dan doen? Voorheen had het UWV een belangrijke rol in het begeleiden van mensen naar een andere baan. Dit wordt minder en minder en je bent meer en meer op jezelf aangewezen. Wat nu te doen? In een periode waarin alles anders is dan anders is en waarin jij jezelf moet activeren en motiveren is het belangrijk om structuur aan te brengen. Dit doe je door naast al je sollicitatieactiviteiten een andere ‘uitdaging’ aan te gaan. Een ‘uitdaging’ waarvan jij de uitkomst zelf in de hand hebt, die je voor jezelf doet die jou op korte termijn successen geeft.

Enkele voorbeelden:
Ga afvallen: als jij een aantal kilo’s wilt afvallen maak dan een plan om drie keer per week naar de sportschool te gaan, om gezonder te leren koken, om drie keer per week een uur te gaan wandelen, om je calorieën bij te houden.
Ga iets nieuws leren: als jij bijvoorbeeld altijd al een andere taal hebt willen leren maak dan een schema dat je iedere dag tien nieuwe woorden leert, dat je dagelijks vijf onregelmatige werkwoorden leert en drie conversatie lessen volgt. Internet is een geweldig medium om je hierover te informeren. Bijvoorbeeld op http://www.leren.nl/rubriek/talen/ vindt je verschillende manier om je talenkennis te verbeteren. Op Youtube zijn legio voorbeelden hoe je je uitspraak kan verbeteren. Er zijn mogelijkheden om via Skype conversatielessen te volgen.
Ga werken: dit klinkt raar, echter als je vrijwilligerswerk gaat doen voor bijvoorbeeld 2 halve dagen in de week, dan houd je nog voldoende tijd over voor je sollicitatieactiviteiten. Vrijwilligerswerk kan je ook gebruiken om een nieuwe vaardigheid te leren. Stel jij hebt altijd al in de zorg willen werken of in een winkel, ga dan opzoek naar vrijwilligerswerk waar dat in terug kan vinden.

Maak daarnaast een schema met je sollicitatieactiviteiten:
Drie keer per week werken aan mijn functieprofiel, wat kan ik, wat wil ik, welke kwaliteiten heb ik. Twee keer per week afspreken met vrienden en kennissen om netwerkgesprekken te voeren.
Wekelijk twee (open) sollicitatiebrieven schrijven.

Op deze manier ligt de nadruk niet alleen op je dagen vullen met solliciteren. Je doet ook iets voor jezelf. Lees ook de blog ‘Help in houd het solliciteren niet vol!!!’.

Als je wilt reageren op dit blog, dan nodig ik je van harte uit.

Marlies van Venrooij


 

Dit bericht is geplaatst in Ontslag. Bookmark de permalink.