Wie is er niet bang voor een afwijzing?

‘Ik ben bang voor een afwijzing’. Misschien zeg je dit wel eens hardop tegen jezelf of schiet het door je hoofd, als je weer een sollicitatiebrief schrijft. Wat doet deze gedachte met je en wat voor invloed heeft het op wat jij wel of niet gaat ondernemen? Misschien weerhoudt het je om ook werkelijk een brief te schrijven of misschien doe je juist te veel je best, zodat je niet meer jezelf bent.

Misschien zeg je niet ‘Ik ben bang voor een afwijzing’, maar gebruik je andere zinnen die je gedrag beïnvloeden. Bijvoorbeeld ‘Ik heb niet voldoende opleiding, dus ik zal wel nergens worden aangenomen’ of ‘Ik ben te oud en te duur voor een nieuwe werkgever’. Deze zinnen geven je de boodschap dat je ondanks je jarenlange werkervaring en je kwaliteiten toch wel zal worden afgewezen op leeftijd of opleiding. Kijk welke zinnen jij in je hoofd formuleert en hoe deze van invloed zijn op je gedrag. Weerhouden deze zinnen je ergens van of stimuleren deze zinnen je juist.

Afgewezen worden, falen, mislukken, daar zit je niet op te wachten en vooral niet als je in een kwetsbare positie zit zoals bij een gedwongen ontslag. Om iets te bereiken zul je toch actie moeten ondernemen en ja dit kan ook op een ‘mislukking of een afwijzing’ uitlopen. Zie het niet als een persoonlijk falen. Je faalt alleen als jij stopt met het ondernemen van acties om een nieuwe baan te vinden. Leer van je afwijzingen, kijk en bespreek wat je een volgende keer anders kan doen. Kleine veranderingen in je cv of in je sollicitatiebrief kunnen al veel verschil maken. Blijf je sollicitatievaardigheden verbeteren en uitbreiden. Leer hoe je je beter kan presenteren tijdens een sollicitatiegesprek of in een sollicitatiebrief. En soms….  soms is er gewoon een betere kandidaat en dan is die ene baan nu nog niet voor jou.

Als je wilt reageren op dit blog, dan nodig ik je van harte uit.

Marlies van Venrooij

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Ontslag. Bookmark de permalink.